IP Adresi Nedir ?

 

IP Adresi Nedir ?

IP aslında bir kısaltmadır . "Internet Protocol"ün kısaltmasıdır . Peki nedir bu Internet Protocol ? Adından da anlaşılacağı üzere interneti internet yapan protocol diyebiliriz. OSI Modelinde Layer 3'te çalışan bir protokoldür. 32 bit uzunluğunda yani 4 oktetten oluşur . Her oktet 0-255 arasında decimal bir değer alır. Bu IPv4 için geçerlidir.

IP Ne iş yapar

IP adresleri paketlerin bir uçtan diğerine gitmesini sağlar. Bu yüzden benzersiz bir adrestir. Paket iletimi başladığı andan itibaren değişmez . Kısaca kimlik numaramız hatta parmak izimizdir . Savunma alanında kurcaladığımız protokollerden biridir.

Özellikleri Nelerdir ?

  • Bağlantısız bir protokoldür . Paket hedefe gönderileceği zaman hedef var mı yok mu bakmaz. Bu aşamada ICMP protokolü IP protokolüne yardım eder.
  • Verinin taşındığı ortamdan bağımsız bir protokoldür . Ortam ister hava ister fiber isterse de bakır olsun farketmez ve paketleri iletir.
  • Bağlantısız olduğu gibi paket teslimini garanti etmez. Paket gitmiş yada gitmemiş olsun veya bozuk gitmiş olsa bile ilgilenmez. Çünkü bu işler ile ilgilenen bir protokol vardır ve ona güvenir. OSI Modeli bu yüzden katman katmandır.

IP Adresi Sınıfları nelerdir 

IPv4 adresleri oluşturulduklarında bir sınıf kavramı vardı . Bu sınıflar size farklı IP aralıkları verebiliyordu  . Aralıklar fazla büyüktü ve 10 cihaza sahip bir işletme en küçük aralığı bile alsa 254 tane IP adresini almış oluyor . Peki bu şekilde geriye ne kadar IP adresi kalır ? Geride kalanlar ne olacak ? sorularını kendilerine soran IETF cevabı sınıfı dağıtmakta bulmuş . Şimdi IP Class'larına göz atalım ve bizde CIDR'a geçelim .

Burada göze çarpan Subnet Mask nedir kısaca bahsedeyim . Subnet Mask (Alt ağ maskesi) , bir IP adresinin network ve host kısmını birbirinden ayırlmasını ve bu sayede network adresini , bu adreste kaç host olabileceği hakkında bilgi verir. Bu IP adresinin kolu bacağı gibidir. Yani olmazsa olmaz. Bir IP alıyorsanız veya veriyorsanız beraberinde Subnet Maskesi gerekir. Aksi takdirde IP adresi noktalarla birleşmiş sayılardan farklı kalmaz.

IP Türleri

IP adresleri Public , Private olarak ikiye ayrılır  . Burada Public adresler internette gezinen kısaca herkese açık ip adresleridir . Private adresler ise internete çıkmaz ve dışarıdan erişilemez . Şöyle bir soru aklınıza gelebilir . Neden Private bir IP kullanmak isteyelim ? diyebilirsiniz ama verilerinizin dışarıdan erişilmesini istemiyorsanız veya internete hizmet vermiyorsanız neden kullanasınız ? . Örneğin askeri teşkilatların iç haberleşmesi için kullandıkları IP türü Private IP adresidir . Bir bölgeden bir bölgeye Private IP adresleri iş görebiliyorken neden iletişim adreslerini herkese görünür yapalım değil mi :) 
Private IP adresleri nelermiş görelim . Birgün sınav sorusu olarak gelebilir :) ezberleyin .



IPv6

IPv4 adresleri bildiğimiz gibi 32 bit adreslerdir yani dünyada 2 üzeri 32 tane adres olabilir. Hal böyle olunca IPv4 adresleri eninde sonunda tükenecek . Tükenmeye yaklaştıkça internet kuruluşları farklı yöntemler geliştirmişler ( NAT gibi ) ama bu da bir yere kadar gideceği için kolları IPv6 için sıvamışlar . Peki kim geliştirmiş ? IETF . Ve 128 bit uzunluğuna sahip IPv6 adreslerini çıkarmışlar . Bu ne demek biliyor musunuz ? Her bir eve düşen IP sayısı binlerce . Yani canın sıkıldı evdeki ampule bile ip verebilirsin yada bardağa :d . Amaa bu demek değilki bu binlerce IP adresi bize beleşe verilecek elbette bu da ücretli olacak :D 

Şuan birçok büyük kuruluş yavaş yavaş IPv6'ya geçiyor . Birçok insan IPv4 kullanığı için süreç hali ile yavaş gerçekleşiyor . 


Burada IP adresinden temel düzeyde bilinmesi gerekenlerden bahsettim. Eğer buraya kadar okuduysan aynen devam et ve yorum yap . Bu net ve kısa yazılmayı amaçlayan yazım sizce yeterli oldu mu ?


Yorumlar


Donate